Hangi kongreyi aramıştınız?

Aradığınız kongrenin hangi tarihler arasında, nerede düzenlendiğini ve kongre hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz!

HGD 1. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi

DAVET

Sağlık Sektörünün Değerli Mensupları,

Sağlık hizmeti sunumunun her aşamasında hasta güvenliğinin sağlanması ve tıbbi hataların önlenmesi sağlık sisteminin öncelikli alanları arasında giderek ön plana çıkıyor. Konu yalnızca bir meslek grubuyla ve tek başına kurumlarla sınırlı olmayıp, sağlık sistemi aktör ve paydaşlarının tamamının, ortak akıl ve ortaklaşa yaklaşımla çözebileceği; insan davranışlarının ve kültürün ağır bastığı, ortak bir dil etrafında bilgi paylaşımından başka çözüm yolu bulunmayan zorlu ve önemli bir alandır.

Sağlık hizmetlerinde kalitenin temel belirleyicilerinin hasta güvenliği ve gerekçeli/kanıta dayalı hizmet sunabilmek olduğu görüşü tüm dünyada yayılmaktadır. Gerekçeli hizmet faktörü daha çok finansman ve geri ödeme tarafında ön planda görülürken, hasta güvenliği hem tanı, tedavi ve bakım maliyetlerinin kontrol altına alınarak düşürülmesi hem de hizmetin kalitesi açısından kritik önem taşımaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2000 yılında Institute of Medicine tarafından yayınlanan ayrıntılı bir raporda, ABD'de hastanelerde yılda 98.000 kadar kişinin doğrudan tıbbi hatalar sonucunda öldüğüne dikkat çekilmişti. Bu rakam, tıbbi hataların beşinci sıradaki ölüm nedeni olduğunu göstermektedir. Tıbbi hataların nedenleri arasında başta ilaç yanlışları olmak üzere, hastane enfeksiyonları, ameliyat komplikasyonları, kimlik hataları, düşmeler, tedavinin geciktirilmesi, transfüzyon hataları, yanlış kişinin ya da yanlış bölge veya tarafın ameliyat edilmesi gibi sorunlar gelmektedir. Tıbbi hataların kişisel ve toplumsal sonuçlarının yanı sıra doğrudan, artmış sağlık harcamaları şeklinde ya da dolaylı, üretim ve verim kaybı, sakatlık maliyetleri, gelir azalması gibi nedenlerle önemli bir sağlık maliyetine de neden olmaktadır.

ABD'de çok geniş bir katılımla oluşturulan "National Quality Forum" tarafından açıklanan "Hasta Güvenliği Uzlaşı Raporu"na göre izlenmesi önerilen temel stratejiler arasında

1. Sağlık kurumlarında hasta güvenliği konusunun yönetimin
öncelikleri arasında yer alması ve hasta güvenliği konusunu kurumsal bir sorumluluk olarak benimsemesi, ortaya çıkabilecek sorunlarda sorumluluğun üstlenilmesi
2. Sağlık kurumlarında hataların araştırılması ile ilgili süreçlerin belirlenmesi; hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesi
3. Güvenli uygulamaların yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması
4. Hasta güvenliği konusunda eğitimin arttırılması, mesleki yanlış davranışların saptanması ve düzeltilmesi gelmektedir.

Hizmetin kalitesi için olduğu kadar, maliyetler açısından da tıbbi hataların oldukça hatırı sayılır bir düzeye geldiği anlaşılınca; hataları önleme yönünde yapılabileceklerin sistemleştirilmesi hemen hemen dünyanın her tarafında sağlık sektörü paydaşlarının gündeminde yerini aldı. Bir çok ülkede konunun kalite çalışmalarının önüne bile geçtiği, diğer bir deyişle kalite çalışmaları içerisinde hasta güvenliğinin ana belirleyici olarak belirginleştiği gözlendi. Ülkeler bu konuda ulusal programlar oluşturmanın yollarını aramaya başladılar; Lüksemburg’un AB dönem başkanlığı döneminde 2005 yılında yapılan Hasta Güvenliği zirvesi “Lüksemburg Deklarasyonu” ile sonuçlandı.

Dünya genelinde değerlendirildiğinde, farkındalık oluşturmanın ve kapsamlı disiplinler-arası eğitimlerin sayıca arttığı ve bu ortaklaşa çalışmaların kapsamının giderek genişlediği gözlenmektedir. Çalışmaların kapsam ve düzeyiyle birlikte öncelikler ülkeden ülkeye hatta kurumdan kuruma farklılaşırken, konuyu uluslararası gündeme taşıma amacıyla başlatılan çabalar da dikkati çekmektedir.

Konuyu Türkiye gündemine taşımak, farkındalık ve eğitim çalışmalarını ilgili paydaşlarla birlikte başlatıp sürdürmek amacıyla 2006 yılı nisanında kurulan Hasta Güvenliği Derneği, 23 mayıs 2006 tarihinde Ankara’da ilk ulusal sempozyumunu gerçekleştirmiştir. Hasta Güvenliği Derneği (HGD), konunun çeşitli yönlerinin bir bütünlük içerisinde ele alınması için 28-31 Mart 2007 tarihleri arasında Antalya’da “Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi” ni düzenlemiştir. HGD tarafından düzenlenen bu uluslararası toplantı JCI (Joint Commission International) tarafından da desteklenmektedir. Sektörün önde gelen kuruluşları ve dernekler de bu toplantıda yerlerini alarak çağın bu önemli sorununun çözümünde üstlerine düşen rolü yerine getireceklerdir.

Aşamalı duyuruları çeşitli yollardan sizlere ulaştırılacak olan bu toplantıya, başarı öyküleriniz, birikiminizi yansıtan bildirileriniz ve posterlerinizle katılmanızı; etkili bir paylaşım için görüş ve önerilerinizi bizlere iletmenizi bekliyoruz.

Dr. Mustafa Bulun
HGD YK Başkanı

Karen Timmons
CEO, JCI Kongre Eş Başkanı

Prof. Dr. Metin Çakmakçı
Kongre Başkanı Esat Nadir ERYILMAZ
Kongre Genel Sekreteri


Pusula Turizm Organizasyon
499. Sokak No: 36 Azatbey Sitesi Ümitköy/Ankara 
Telefon: +90 (312) 235 73 09  Faks: +90 (312) 235 76 10 
E-Posta: [email protected]

  • Web Adresi: hastaguvenligi.kongresi.info