- Online Kongre/
-
3. Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotikler Kongresi
3. Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotikler Kongresi
11 - 12 Mart 2016
Değerli Meslektaşlarım ve Saygıdeğer Bilim İnsanları
11-12 Mart 2016 tarihlerinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dekanlık Binası Konfereans Salonu’ nda 3. Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotikler Kongresi’ni gerçekleştireceğimizi gururla sizlerle paylaşmak isteriz. Probiyotik Prebiyotik Derneği’nin geleneksel yıllık bilimsel etkinliği artan bir coşku ile devam etmektedir. Ekip olarak çalıştığımız arkadaşlarımızın yoğun gayretleri sonucu bu sene de geçmişte olduğu gibi yüksek akademik içerik ve daha önce bahsedilmeyen konulara değinmeyi hedefliyoruz.
Kongremiz alanında erişkin hastalıkları açısından tek spesifik kongredir. Bu nedenle mikrobiyota ve probiyotiklerle ilgilenen tüm katılımcıların oldukça faydalanacağı yenilikleri kapsamaktadır.
Geçtiğimiz yıl barsak mikrobiyotası ve probiyotiklerin altın yılı oldu denilebilir. Bilim Dünyası’nda “hot topic” denilebilecek bir konumda olan mikrobiyota ve probiotiklerle ile ilgili sadece 2014 yılında 3000 yeni makale yayınlanmıştır. Gastroenterolojinin diğer alanlarında ise hepatit b alanında 3400, ibs 800, ibh 1750 yayınla 2014 yılını tamamlamıştır. Bu kadar gelişmeye açık bir konu olmasına rağmen Türkiye’den bu konuda yok denecek kadar az yayın mevcuttur. Bu açığı kapatmak ve özellikle genç araştırmacılara ilham olmak, farkındalığı arttırmak için kongremiz bulunmaz bir fırsattır.
Özellikle fekal mikrobiyota transplantasyonunun yükselişe geçtiği ve Clostridium enfeksiyonu dışındaki alanlara kaydığı günümüzde, mikrobiyotanın önemi daha da artmaktadır.
Bu sene çok yeni konularımız var. Fekal mikrobiyota transplantasyonu tüm detayları ile anlatılacak. Barsak mikrobiyotası ve hastalık ilişkileri giderek artıyor. Özellikle fonksiyonel barsak hastalıkları, ülseratif kolit, gıda alerjileri ve intoleransı, çölyak hastalığı ile ilgili gelişmeler var. Ama en baş döndürücü çalışmalar psikiyatri ve nöroloji alanından geldi. Otizm, depresyon, panik atak ve kaygı bozuklukları, Pankinson hastalığı ve Alzheimer ile ilgili sonuçlar yayınlandı.
Diyet ve beslenme tedavilerinde ise yeni bir dönem başlıyor. “Mikrobiyota esaslı diyetler” obezite tedavisinde çok ümit vaad ediyor. İBH hastalarında önerilen bazı diyetlerin mikrobiyotayı nasıl etkilediği yayınlandı. Otizm gibi hastalıklarda uygulanan diyetlerle mikrobiyotayı modüle etmenin yararı var mı? Bu konuların hepsi kongremizde tartışılacak. Bu konuda diyetisyen ve eczacı dostlarımıza yönelik bir kursumuz da var.
Diğer bir konu dışkı mikrobiyota testleri. Gelecekte rutin olarak istenebilecek bu testlerin ilk geniş çalışma sonuçları paylaşılacak. İBS hastalarında mikrobiyotaya göre sınıflandırarak tedavi verilebilir mi? Bu konuların yanıtları aranacak.
Sonuç olarak, siz değerli dostlarımızın katkısı olmadan bu kongrenin bir anlamı olmayacağının farkındayız. Sizlerle birlikte olmak bize güç katacaktır. Türkiye’nin bizim dışımızda devam eden bu yarışın gerisinde kalmaması için sizleri başkentimizde misafir etmek ve görüşlerinizi, katkılarınızı almak istiyoruz. Heyecanımız oldukça yüksek, görüşmek üzere.
Prof. Dr. Tarkan Karakan (Dernek Başkanı)
Prof. Dr. Hakan Alagözlü (Kongre Sekreteri)
Web Adresi: probiyotik2016.org