Hangi kongreyi aramıştınız?

Aradığınız kongrenin hangi tarihler arasında, nerede düzenlendiğini ve kongre hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz!

1.ULUSLARARASI İÇMESUYU ve ATIKSU SEMPOZYUMU

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU 
 
Su yaşamın başladığı ilk yerdir ve canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. Tarih boyunca, insanoğlu ilk yerleşimlerini insanlık için vazgeçilmez olan su kaynaklarının yakınlarında yer alan bölgelerde yapmışlardır. Türkiye su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almamakla birlikte hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kirlenme ve yıllık yağış ortalamasının dünya ortalamasından düşük olması nedeniyle, mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Pek çok bulaşıcı hastalık, kirli su vasıtasıyla insanlara geçebilmektedir. Suyun önemi ve sebep olabildiği hastalıklar ancak son 150 yılda algılanmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) gelişen ülkelerdeki hastalıkların % 80′inin su ile ilişkili olduğunu tahmin etmektedir. Günümüzde geri kalmış ülkelerde bebek ölümlerinin önemli bir nedeni bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarıdır. İçme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi halk sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Kolera mikrobu, Hepatit A virüsü ve mikroskobik parazitlerden tifo, kanlı ishal, menenjit, çocuk felci kolera dizanteri mikrobu gibi bakterilerin yanı sıra, çeşitli virüsler ve parazitler su kaynaklarına bulaşabilir ve pek çok salgın hastalığa neden olabilirler.
 
Şüphesiz ki, esas olan mevcut içmesuyu kaynaklarımızın en iyi şekilde korunması, kullanılması ve yönetilmesidir. Bizim de hedefimiz; kaynaklarımızı en verimli şekilde halkımızın hizmetine sunmak ve gelecek nesillerimize kaybolan ya da içilemez hale gelen kaynaklar değil, gürül gürül çeşmelerden akan sular bırakmaktır.
 
Dünyada ilk kez 2 kıtayı Melen Projesi kapsamında birleştirdiğimiz 5.551 metre uzunluğunda, 4 metre iç çapında olan Boğaziçi Tüneli, rekor bir hızla ülkemizin dört bir tarafında devam eden “Göl-Su Projeleri” (1000 Günde 1071 Gölet) Deriner Barajı ve HES, Çine Adnan Menderes Barajı ve HES, Ermenek Barajı ve HES gibi dünyanın takdirle karşılaştığı birbirinden değerli çok sayıda projeyi ülkemize kazandırdığımız gibi Yusufeli, Ilısu, Silvan, Melen gibi son derece önemli barajlarda da inşaat çalışmaları devam etmektedir.
 
Bu dev projelerden bir diğeri de “Asrın Projesi” olarak adlandırılan “KKTC Su Temin Projesi” dir. Proje tam olarak Bakanlığımızın ve Ülkemizin 2023 yılı vizyonunu yansıtan, dünyada eşi benzeri olmayan bir projedir. Deniz Geçişi İsale Hattı Boruları, Türkiye ve KKTC kıyı kesimlerinde 20 m su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak, 20 m ile 280 m su derinliği arasında ise stabiliteleri beton ağırlık blokları ile sağlanmak suretiyle deniz tabanı üzerine döşenmiştir. Hattın 66,5 km’lik kısmı, 280 m derinliğe ulaştıktan sonra deniz yüzeyinden 250 m aşağıda, askıda geçilmiştir.
 
1,6 Milyar TL’ye mal olan 17 Ekim 2015 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın iştirakiyle hizmete alınan KKTC Su Temin Projesi bütün üniteleriyle 4,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış olup bu sayede Toroslardan gelen memba kalitesindeki su KKTC’deki yerleşim yerlerine iletilmiştir.
 
Aynı şekilde insan ve çevre sağlığının korunması ve doğal yaşamın devamlılığı için atıksuların da iyi yönetilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu alandaki çalışmalarımız gelişen teknoloji ile beraber hızla ilerleme göstermekte ve özellikle nehir havzalarımız da kirliliğe karşı gerekli önlemleri alacak projeleri eylem planlarımızla hayata geçirmekteyiz.
 
‘’Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’’ bu çalışmalarımız için güzel bir örnek teşkil etmektedir. Trakya bölgesinde yer alan Ergene Nehrine direk veya dolaylı olarak atık sularını deşarj eden yerleşim yerlerine ait 12 adet İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve toplamda 21 km Atıksu Kollektör Hattı DSİ tarafından inşa edilmiş ve tesisler işletmeye alınmıştır.
 
Gelecek nesillere bırakacağımız en önemli mirasımız ve yaşam kaynağımız olan “Su” yu kirletmeden aktarabilmeyi hepimizin vazifesi olarak görüyorum.
 
 

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Sayın Murat ACU
 
 
Ülkemizin su kaynaklarının planlanması, yönetimi geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu ana yatırımcı kuruluş olan DSİ Genel Müdürlüğü, küresel ısınma sonucunda meydana gelen kuraklık sorunlarına çözüm getirmek, gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmek gayesiyle inşa halindeki baraj ve göletlerin acilen tamamlanarak hizmete alınması için büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir.
 
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak amacıyla su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu, tüzel kişiliği olan, 1954 yılında kurulmuş özel bütçeli bir Kamu Kuruluşudur.
 
3 Temmuz 1968 tarihinde yürürlüğe giren 1053 Sayılı Kanun İle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü nüfusu 100 binden büyük olan şehirlerin içmesuyu temini için yetkili kılınmış olup, 1053 sayılı Kanundaki son değişiklikle (18 Nisan 2007 Tarih ve 5625 Sayılı Kanun), Belediye teşkilatı olan tüm yerleşim yerlerine içme, kullanma ve endüstri suyu temini ve sağlık ve çevre açısından gerekli gördüğü öncelikli atıksu toplama ve arıtma tesisleri yapımı ile görevlendirilmiştir.
 
DSİ Genel Müdürlüğümüzce İçmesuyu Arıtma tesislerinde; hamsularımızın kirlilik parametrelerinin uygun olması durumunda hem yatırım hem de işletme maliyetleri diğer arıtma yöntemlerinden çok daha düşük olması nedeniyle çoğunlukla konvansiyonel yöntem ile içmesuyu arıtımı yapılmaktadır. Ancak son yıllarda su kalitesindeki değişimlerde göz önüne alınarak, konvansiyonel arıtım tekniklerinin yetersiz kaldığı durumlarda, basınçlı filtreler (arsenik giderimi için) ve ters osmoz sistemleri de (sertlik ve ağır metal giderimi için) içmesuyu arıtımında kullanılmaya başlanmıştır.
 
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek işletmeye alınan 207 adet içmesuyu tesisinden yaklaşık 42 milyon kişiye yılda 3,88 milyar m3 içmesuyu sağlanmaktadır.
 
Yapılan tüm İçmesuyu Faaliyetleri (isale hatları, arıtma tesisleri vb.) ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Gayemiz, içmesuyu gitmeyen tek bir yerleşim yeri kalmaması ve tüm halkımızın insan sağlığına uygun, güvenilir su içmesini temin etmektir.
 
Aynı şekilde, artan nüfus ve gelişen sanayiye bağlı olarak “ Su” ya olan ihtiyaç hızla artmakta ve doğal su kaynakları hızla tükenmektedir. Bundan dolayı, Atıksuların iyi yönetilerek geri kazanımlarının sağlanması da büyük önem arz etmektedir. Özellikle, havza bazında ele aldığımız Havza Koruma Eylem Planları kapsamında yerleşim yerlerinden kaynaklanan evsel atıksuların Biyolojik ve İleri Biyolojik arıtma tesisleri plan-proje ve yapım çalışmalarımız, ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda artan bir şekilde devam etmektedir. Atıksular gelişen teknoloji ile arıtılarak; Sanayi-Tarımsal sulama, Park-Bahçe sulamaları, gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.
 
DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülerek işletmeye alınan 2012-2017 yılları arasında Ergene Havzası’nda toplam 249.800 m³/gün kapasiteli 12 adet atıksu arıtma tesisi ve 3 adet kolektör hattı ile diğer havzalarda ise 790 m³/gün kapasiteli 2 adet Atıksu toplama ve arıtma tesisi tamamlanmış olup Atıksularin geri kazanımlarına yönelik faaliyetlerimiz hız kazanmıştır.
 
Küresel ısınma, iklim değişikliği ve nüfus artışı nedeniyle artan su talebinin, sınırlı olan su kaynaklarımızdan verimli ve sürdürülebilir bir şekilde temini için, içmesuyu ve atıksu sistemlerinin tasarımı, işletilmesi, su kaynaklarının geliştirilmesi, korunması ve yönetilmesi konularındaki gelişmeleri ortaya koymak için DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sn. Veysel EROĞLU’nun Onursal Başkanlığında 06-07 Aralık 2018 tarihlerinde Afyonkarahisar’da, “1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksu Sempozyumu” yapılacaktır.
 
Sempozyumda hükümet temsilcileri, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, yerli ve yabancı akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve danışmanlar bir araya getirilerek, suyun içmesuyu ve atıksu sistemlerinde etkili, verimli ve sürdürülebilir kullanımı konusundaki çalışmalar izlenecek, teknolojideki gelişmeler, karşılaşılan sorunlar ve çözümler tartışılacak, deneyim paylaşımına yönelik tartışma ortamı oluşturularak “İçmesuyu ve Atıksu Sistemleri” konusunda yapılan çalışmalara katkı sağlanacaktır. Bu doğrultuda, tüm paydaşları, gayret ve tecrübelerinin bir araya getirilmesi için işbirliğine ve birlikte çalışmaya davet ediyorum.
 
 

İLETİŞİM
 
İçmesuyu Dairesi Başkanlığı /Atıksu Dairesi Başkanlığı
 
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
 
Tel : 0 (312) 454 56 64 - 0 (312) 454 56 07
 
Fax : 0 (312) 454 56 05
 
Gsm : +90 507 121 77 26 - Ayla Rajabova
 

  • Web Adresi: suveatiksu.org