Hangi kongreyi aramıştınız?

Aradığınız kongrenin hangi tarihler arasında, nerede düzenlendiğini ve kongre hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz!

58. Ulusal Psikiyatri Kongresi

DAVET MEKTUBU

Değerli Meslektaşlarımız,

Sizleri 19-23 Ekim’de İzmir’e 58. Ulusal Psikiyatri Kongresi’ni “Değişen Zamanlarda Psikiyatri” teması ile beraberce düzenlemeye davet ediyoruz. Tıpkı eski günlerde olduğu gibi ama farklılaşan dünya gerçekleri ile yüzleştiğimiz yepyeni bir dönemde olanları ve olabilecekleri birlikte gözden geçirmeyi diliyoruz.

Peki, “değişen zamanlar” ile neyi kast ediyoruz? Küresel boyuttaki salgınla birlikte farklılaşan bir dünyaya merhaba dedik, ama değiştiren salgın mıydı yoksa başlamış olan bir değişimin görünürlüğüne mi şahit oluyoruz? Uzun süredir beklenen ama yine de ummadığımız bir savaşa uyandık yakın coğrafyada. İklim ve ekosistem kökünden sarsılırken tedavi yöntemleri çevrim içi terapiler gibi önceden hayal dahi edemediğimiz biçimlere dönüşüyor. Metaverse evreninden Z kuşağı tanımına, dijital dünyanın mülkiyet algısından para birimlerine yeni ama bir o kadar da tanımlanması ve anlamlandırılması gereken zamanlarla karşı karşıyayız. Değişen zamanların belki de en önemli özelliği bir yanı ile öngörülemez oluşu, belirsizliği, hızı, diğer yandan bu belirsiz gibi görülen değişimin yaşamları etkilemedeki belirleyiciliği ve dönüştürücü gücü. Bu hali ile mevcudu sorgulamadıkça, değişimi ve yeni paradigmaları ele almadıkça alışa geldiğimiz ön kestirmeler ile yol bulmak hiç de kolay olmayacak. İnsanı-toplumu etkileyen, değiştiren, mekân algısını ve kavramları başkalaştıran, kartların yeniden karıldığı bu dönemde insanın ruhsal durumu elbette etkinin ve etkilemenin merkezinde yer alıyor. Bu bağlamda, doğa bilimleri ve sosyal bilimlerin kesişim noktasındaki psikiyatrinin yapacağı sorgulama hem kendi varoluşu hem de insanın, insanlığın geleceği ve ruh sağlığı açısından şart görünüyor.

Kongrede tartışmak ve ele almak üzere birçok soru bizleri bekliyor. Değişen zamanlarda insanın ne denli özne olduğu, ne derece etkin, ne ölçüde edilgen olduğu; psikiyatrik tanıların, tanı ölçütlerinin, tanı araçlarının bu değişen zaman ve dünyada nasıl şekillendiği; tedavi uygulamalarındaki dönüşümün hem psikiyatrik müdahaleler hem de psikiyatristin yeri açısından nelere gebe olduğu; gerek bilimsel yöntemle gerek bilim felsefesiyle bilgi üretmenin ve bilgiyle ilişkili tutumların neye evrilmekte olduğu; geçtiğimiz yüzyılın büyük sıçraması sonucunda ortaya çıkan tüm psikoterapi paradigmalarının belki yeniden yeni bir bakış açısıyla ele alınması zorunluluğu; ve en önemlisi, sizlerin değişen zamanlarda psikiyatriye ilişkin zihinlerinizdeki soru ve önerilerle onlarca başlık ve işlenecek konu bizleri bekliyor.

Geçtiğimiz yıl 57. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nin teması salgın karşısında önemli bir sınav veren bilimdi; bilimi savunmanın, karar verirken kılavuz edinmenin önemini vurgulamaktı arzumuz. Şimdi ise geleceği sorgulamak ve üretmek adına “Değişen Zamanlarda Psikiyatri” teması ile karşınızdayız. Sizlerin, kurullarımızın ve çalışma birimlerimizin iş birliğiyle kongreyi en iyi şekilde kotaracağımıza ve geleceğin bilimsel evrenine kapı aralayacağımıza inanıyoruz.

Sizleri, psikiyatri topluluğuyla bir araya gelmeye, dayanışma içinde bilim üretmeye, bilgi, deneyim ve katkılarınız sayesinde hep beraber zenginleşmeye, kısacası, değişen zamanlara değer bir zamanı beraberce paylaşmaya çağırıyoruz.

58. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nde görüşmek dileği ile...

Ejder Akgün YILDIRIM
Türkiye Psikiyatri Derneği
Genel Başkanı

Gamze Özçürümez Bilgili
Türkiye Psikiyatri Derneği
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı

  • Web Adresi: https://upk2022.org